0877 629 340
Позвънете и поръчайте сега

Предназначение на водното подово отопление


Водно подово отопление

С всяка година все повече хора при строителството на нов дом избират система за подово отопление. Тя еднакво добра както за дървените, така и за монолитните къщи, изградени от обикновени керамични тухли или от пенобетон.

Подово отопление – комфортно и физиологично
В сравнение с традиционното радиаторно отопление, подовото отопление има редица предимства:

- Физиологични, доколкото топлинния поток равномерно се разпределя в стаята, отсъстват хоризонтални конвекционни потоци. Това, че топлата повърхност се намимра в ниското, позволява да се избегне преохлаждането, което неизбежно води до заболявания;

-  Икономично, доколкото ефективно се отоплява зона на височина 1,5 – 2 м, където и по принцип се намират обитаттелите;

-  Ергономични, доколкото не заема площ. Можете да използвате както на вас ви е удобно площта под прозорците, която традиционно се използва за разполагане на радиаторите, а това е удобно място за работен плот или за почивка.

- Няма ни най-малка опасност от травми и изгаряния, защото температурата на топлоносителя не надвишава 500С.

- Подовото отопление е съвместимо с абсолютно всички подови покрития, даже с такива капризни, като паркета.

Водно подово отопление – безалтернативно във вилните жилища

Ако сте решили да положите в дома си подово отопление, то вие навярно сте се замисляли – дали да предпочетете електрическо или водно такова. И все пак избора на системи е ограничен. В градски условия поставянето на водно подово отопление е забранено, с изключение на неголям брой новопостроени жилищни сгради, където има поставени специални стойки за целта. А в извънградската зона могат да се поставят само водни подови отоплителни инсталации, тъй като става въпрос за големи отопляеми площи и електрическото отопление е много скъпо.

Водно подово отопление – това е сухо!

Още преди 20 години е било възможно да се изгради водно подово отопление с помощта на метални тръби. Те са се огували, запушвали и корозирали и водата е избивала навън неминуемо. С появата на полимерните и метало-полимерните тръби, водното подово отопление по надеждност започва да се сравнява с централното парно отопление и даже по-безопасно. Защо е съвсем безопасно – защото този вид тръби не корозират, не се износват, по тях не се отлагат различни соли и срока ним на експлоатация надвишава 50 години.

Слабо място на този вид отопление – е мястото на съединение на тръбите, това е рискова зона, където могат да се появят течове. С полимерните и металополимерните тръби можете повече да не се безпокоите за това, течовете са изключени, защото дължината на тръбите варира между 50 и 500 м. Можете да инсталирате водно подово отопление на голяма площ с една тръба.

Може ли водното подово отопление да стане основно в дома?


На този въпрос не може да се даде еднозначен отговор. Много зависи от клматичната зона, в която се намира дома ви, от топлинната му изолация и размера на стаите в него. Ако смятате да използвате водното подово отопление като единствен вид, ще ви се наложи да използвате помощта на специалисти, за да изчислят топлинните загуби на сградата и хидравликата на отоплителната система. По правило тези изчисления се извършват от компютърни програми.

Затова ако планирате строителството на тухлена или дървена къща, къща от пенобетон или други материали, запомнете че най-изгодно за вас е веднага да се обърнете към професионална строителна компания, която разполага с всякакви специалисти за всички видове работи – от проектирането, през строителството и устройството на инженерните мрежи, до довършителните работи и ландшафтния дизайн. Ние предлагаме всички тези услуги комплексно.
 

Изчисти маркираните Сравни
{{ p.title_bg }}