0877 629 340
Позвънете и поръчайте сега

Съвети при избор на водно подово отопление


В какво се заключават преимуществата и недостатъците на подовото отопление ?
Главния аргумент в полза на системата за подово отопление е повишения комфорт на пребиваване на човека в помещението, когато в качеството на отоплителен прибор се използва цялата повърхност на пода. Въздуха в помещението се отоплява отдолу нагоре, като на нивото на пода той е малко по-топъл отколкото на височина от 2 – 2,5 м. В някои случаи (например при отопление на спортни зали, търговски комплекси, басейни, болници) подовото отопление се оказва най-предпочитано.
Към недостатъците се отнасят относително високата, в сравнение с радиаторното отопление, стойност на оборудването, а така също и повишените изисквания към техническата грамотност на монтажниците и качеството на тяханата работа. При използване на качествени материали и съблюдаване технологията на монтажа, в грамотно проектираната система на водно подово отопление не възникват проблеми по време на експлоатация.

Отоплителния котелработи на радиатори в режим 80 – 60 оС. Как правилно да се инсталира подовото отопление?
За получаване на разчетната температура(която по шравило е не повече от 55 0С) и зададения разход на  топлоносител в контура на подово отопление се използват помпено-смесителни възли. Те образуват отделен циркулационен нискотемператутрен контур, в който се добавя горещия топлоносител от първичния контур. Количеството на добавяния топлоносител може да се регулира както ръчно (ако температурата и разхода в  първичния контур са постоянни), така и автоматично с помощта на терморегулатори. Напълно да се реализират предимствата на подовото отопление позволяват помпено-смесителните възли с климатична компенсация, в която температурата на подаваемия в нискотемпературния контур топлоносител се коригира в зависимост от температурата на външния въздух.
Пример за разположение на тръбите на водно подово отопление

Допуска ли се включанетона подово отопление към системата на центарално отопление или горещо водоснабдяване (ГВС) в жилищен с блок с много апартаменти?
Това зависи от местното законодателство. Например в Москва включването на подово отопление към общо блоковото отопление и снбдяване с гореща вода е забранено. В редица региони се изисква допълнителна експертиза и разчетно потвърждение че подовото отопление няма да навреди на топлоподаването на останалите домове.
От техническа гледна точка това е възможно при условие, че е наличен помпено-смесителен възел с ограничение на налягането на връщания в цялостната система топлоносител. Освен това при наличие в блока на индивидуална абонатна станция, оборудвана с елеватор (струйна помпа), използването на пластмасови и металополимерни тръби не се допуска.

изолация за водно подово отопление

Кой материал е най-подходящ за използване на покритие в системите за подово отопление? Възможно ли е използването на паркет?
Най-добър ефект от подовото отопление се постига при подови покрития с висок коефициент на топлопроводност (керамични плочи, бетон, заливни подове, балатун без текстилна основа, ламината и др.). В случай на използване на мокет, той трябва да има знак за пригодност за използване върху топли основи. Останалите синтетични покрития трябва да не изпускат токцини при нагряване.
Паркет и дюшеме могат да се използват при подово отопление, но температурата на повърхността небива да надвишава 26 0С. Освен това в състава на смесителния възе трябва да има термостат. Влажността на подовото покритие от естествена дървесина не бива да надвишава 9 %. Работата по полагането на паркетния или дъсчен под трябва се извършват при температура на въздуха не повече от 18 0С и при 40-50 %-на влажност.

Устройство на тръба от водно подово отопление

Каква трябва да е температурата на повърхността на подовото отопление?
Изискванията на стандартите относно температурата на повърхността са показани в таблицата. Ттрябва да се отбележи, че чуждите нормативни документи допускат по-високи стойности на температурата на повърхността. Това е необходимо да се отчита при използването на разчетните програми, разработени на тази основа. 

Каква може да е дължината на тръбите на подовото отопление?
Дължината на контура на подовото отопление се определя от мощността на помпата. Ако се говори за полиетиленови и металополимерни тръби, то икономически е целесъобразно дължината на контура от тръби с диаметър 16 мм да не надвишава 100м, а с диаметър 20 мм – 200 м. Желателно е също така хидравличните загуби на налягане да не надвишават 20 кПа. Ориентировъчната площ, заемана от един контур, при съблюдаване на горните показатели, е от порядъка на 15 м2. При по-голяма площ се използват колекторни системи, като е желателно дължината на контурите, присъединени към един колектор да е приблизително еднаква.

Изчисти маркираните Сравни
{{ p.title_bg }}