0877 629 340
Позвънете и поръчайте сега

История на подовото отопление


Историческа справка за инсталациите, работещи на принципа на излъчване на енергия (радиантно отопление)


Извори
Както сочат многочислените документи и археологическите находки, система с подово отопление е била изобретена в Китай още преди 2 хиляди години. Древните римляни в разцвета на своята цивилизация са развили и усъвършенствали тази техника за отопление до такава степен, че инженерните решения за подово отопление на нашите предци се използват и днес.
Системата, разработена от китайците, в основата си се била един вид подземно огнище, горещите газове, от което преминавали в кухините под пода и нагрявали помещението. Системата разработена от римляните, била доста по-сложна и представлявала цяла централизрана система за подово отопление.

1900-1945
В началото на 1900 година англичанинът Баркер, патентовал система, наречена “panel heating” (панелно отопление), която предвиждала използване на  окачени панели за излъчване на топлинна енергия. По-късно започнали да се появяват първите системи, използващи отоплителни тръби, наредени под пода, т.е. на принцип, аналогичен на днешния.

1945-1950
В следвоенните години, системата за отопление с подово излъчване добива сериозно признание. Инсталацията представлява тръби, подредени без всякаква промеждутъчна изолация:
- така е било по-евтино, отколкото да се поставят радиатори за отопление;
- тази техника изисква по-малки загуби за строителни работи
- не изисква довършителни работи;
- не изисква бояджийски работи

Обаче, след известно време, при експлоатацията на този тип системи за подово отопление се появили и негативни страни, отразяващи се на самочувствието на хората:
- нагряване на подовете до прекалено високи температури;
- повишена топлинна инерционност на пода;
- недостатъчна система за регулиране.

1970-2006
Лошата слава, която си спечелила системата за подово отопление с топлоизлъчващ под, в резултат на грешките, направени през 50-те години, била  преодоляна през 70-е: основните недостатки са били отстранени, благодарение на:
- нормите за икономия на енергия;
- използването на изолационни материали, подредени под тръбите;
- използването на ефективни системи за регулиране.

През тези години системата за отопление с топлоизлъчващ под се възродила, и днес тя окончателно е завоювала своето достойно място, благодарение на прехода от стоманени тръби към пластмасови и благодарение на многочислените усъвършенствания, които са позволили да се достигне оптимален контрол на енергийния разход и са обезпечили на практика редица други преимущества.

Изчисти маркираните Сравни
{{ p.title_bg }}