0877 629 340
Позвънете и поръчайте сега

Общо описание на подовото отопление


„Топлите подове” са удобен и комфортен вид отопление. Подовото отопление съществено се различава от радиаторното, в частност в методите на разпределение на топлината. При подовото отопление в качеството си на отоплителен уред се явява цялата повърхност на пода. В рзултат на това въздуха в помещението се отоплява равномерно. Понякога подовото отопление е единствения вариант за отопление на въздуха в помещението, например за да не се наруши дизайнерския интериор на помещението. Или друг вариант когато е невъзможно или нецелесъобразно да се монтира радиаторна или друг вид отоплителна система. Съществуват два вида подово отопление водно и електрическо.

Системата на подово отопление представлява повече или по-малко равномерно разположени в бетонната плоча на пода тръби или нагревателен кабел, където се поставя и температурния датчик. Все пак за регулиране на топлинното натоварване в различните части на помещението, разстоянието между тръбите (или кабелите) може да е различно (например около вратите, прозорците и т.н.). Терморегулаторът поддържа зададената за помещението температура. Той е единствения видим детайл на отоплителната система.

Подово отопление може да се постави както в началото при строежа на сградта, така и на вече готови подове по време на ремонт . При това нивото на пода се повдига съвсем незначително – на дебелината на циментовия под (дебелината зависи от натоварването на пода и нагряването на въздуха над него).

Отоплителен елемент при подовото отопление се явява цялата негова повърхност. Това осигурява по-равномерно разпределение на температурата в помещението в сравнение с радиаторното отопление, т.е. създава допълнителен комфорт.

При подовото отопление се подобряват хигиеничните условия в дома: праха в помещението не циркулира, доколкото топлинните потоци във въздуха са минимални (тразликата в температурите на пода и въздуха е 3 – 4 0С, докъто при радиаторния вид отопление е 30 – 40 0С).

Подовото отопление позволява да се отстранят източниците на силно топлоизлъчване. Тук трябва да изясним, тъй като температурата на неможе да бъде много висока (обикновено не повече от 30 0С), по тази причина подовото отопление на помещенията през зимата може да се окаже недостатъчно. В тези случаи освен подово отопление се използва и радиаторно с терморегулатор, който следи температурата в помещението и спира подаването на гореща вода в радиатора, ако топлината от подовото отопление е достатъчна. Един от вариантите на използване на подовото отопление е вграждането на тръбопроводите или кабелите в стените на помещението.

При подовото отоплени за сметка на използването на нискотемпературни технологии, икономията на топлинна енергия в жилищните сгради достига до 20 – 30 %, а в помещенията с високи тавани (спортни зали, изложбени зали и др.) – до 50% и повече. Функционалността на всички ситеми зависи от нейната конструкция. Но гаранция за добре функционираща система е не само правилния избор на оборудване. Много зависи и от грамотността на изпълнение на проекта и не по-малко и от качеството на изпълнение на монтажа.

Освен подгряването на пода, системата за подово отопление може да се използва и за отопление на стените, покривите, водопроводите, тротуарите и др.

Водно подово отопление.

Системите на водно подово отопление имат голямо водно съдържание, евтини са, достъпни, не са токсични, не създават електрически потенциал и в сравнение с електрическите могат да бъдат много по-разширен. Такава система много лесно се комбинира с радиаторно отопление, от системите за горещо водоснабдяване. Към несъмноените достоинства на водното подово отопление може да се отнесе възможността за използване подгряването на водата да става практически от всякакъв източник на топлина: газов, дизелов котел, такъв на твърдо гориво, термопомпа, слънчеви колектори и др.

Водното подово отопление представлява практически затворена система, състояща се от падащ и обратен колектор, и двата снабдени с вентили, регулиращи потока на водата по всички възли на системата и по този начин изравняващи разликите в налягането. Надеждността на работа на системата се обезпечава от оборудването за регулиране на температурата на топлоносителя, състоящо се от термостати и други допълнителни механизми.

Необходимо е да се напомни, че след бетонирането на системата, измененията в нея вече стават невъзможни. Затова за да се избегнат утечките, трябва да се изберат качествени тръби и съединителни части.

 Електрическо подово отопление

Разходите при инсталиране на електрическото отопления са по-ниски, отколкото при водното. И все пак експлоатационната цена на този вод отопление е по-висока от тази на водното подово отопление, заради по-скъпата цена на енергоносителя (електричеството).

Системата на електрическото подово отопление представлява кабел, положен в бетонната плоча на пода с помощта на направляващи компоненти и залети с неговата циментова замазка. За отстраняване загубата на топла под кабела се поставя тапа от фолио, пенофол и т.п.Кабелът се явява основа на конструкцията. Той се поставя на пода в паралелни, спирални или зигзагообразни линии на интервали от по 10 – 20 см. За увеличение на температурата в отопляемите помещения, широчината на разположение на кабелите се намалява (на не по-малко от 5 см).

На травната бетонна повърхност на грубия под последователно се поставят : слой топлоизолация, армираща кабелна мрежа, едножилен или двужилен електрически кабел (нивото на електромагнитно излъчване при двужилния кабел е двойно по-ниско от това на едножилния), бетонна замазка на пода и последното му покритие. По-нататък електрическия кабел със строго определена дължина се присъединява към поставения на стената термостат, към който се включват захранващите шини. Термостатът включва отоплението на пода с помощта на термодатчик, поставен в циментовата замазка на пода.

При правилен разчет системата ползва на година не повече от 100 Квт/ч за 1 м2 площ на отопляемия под.

Някои специалисти са на мнение, че електрическите проводници вградени в пода създават електромагнитно поле в помещението, което оказва негативно влияние върху здравето на обитателите, а така също и на работата на компютрите и друга микропроцесорна техника.

Напрегнатостта на електрическото поле в офисите и жилищните помещения не бива да надминава 500 В/м. Стойността на напрегнатстта на полето при използваните в наше време екранирани кабели е в няколко пъти по-ниска от указаната. Освен това използваните за направата на подово отопление материали не отделят вредни за здавето вещества и дори са неподатливи на изгаряне в сравнение с обикновените матерали, използвани за електропренос.

Управление на системата за отопление

Управлението на температурата на пода се извършва автоматично или ръчно.

При ръчното управление, температурата на водата в нагревателната система се променя, като се променя с помощта на регулатора на котела. Но тогава подаваната за подгряването на бойлера вода, също променя своята температура.

При автоматичното управление се настройват специални таймери, блокове за управление, термостати, датчици, измерващи температурата на въздуха. По тази причина системата за подово отопление може да се програмира така , че да поддържа комфортна температура в дома. Включването на отоплението може да се настрои и за определено време. В този случай топлината за времето на включването на системата ще се акумулира в циментовата замазка на пода, а след изклюването на подгряването – ще се отдава на въздуха в помещението.

Технологията „интелигентен дом” подразбира самостоятелно осъществяване на някои функции :  осещане за това какво се случва в сградата (микроклимат) и извън нея (климатични особености), „взаимодействие” с човека посредством настренни монитори, Интернет. Обикновено такива инженерни системи подлежат на разширение, на повишаване на функциите й, т.е. да се включат допълнители потребители на топлина, например басейн.

 

Изчисти маркираните Сравни
{{ p.title_bg }}